Madame X knipsalon stond in het geweldige Spijkerkwartier wijkkrantje en ook in de weekend editie (1 april 2023) van De Trouw.

Trots!!!
---

Bij de kapper
De Trouw, Vivian Keulards

Het interieur van Madame-X lijkt wel een kappersmuseum

1 april 2023

Het nummer I Say a Little Prayer van Dionne Warwick klinkt door de box van een grote, vintage radio. Omgebouwd door manlief, blijkt later, zodat ze wel haar digitale muzieklijstjes kan afspelen. Kanten gordijnen hangen voor de hoge ramen. De filterkoffie wordt geschonken in kopjes en schoteltjes uit oma’s tijd. In de vitrinekast vind je foto’s van Marlène Dietrich, oude zeepbakjes, föhns en krultangen. Het lijkt wel een kappersmuseum.

“Die krultangen legden ze vroeger op het vuur, net martelwerktuigen, vind je niet?”, wijst Mariëlle Asselbergs (53). “Het meeste kreeg ik van klanten. Ik was altijd al fan van jarenvijftig- en jarenzestigmeubels en -kleding. Het voelt warm, huiselijk en verveelt nooit. Sommige klanten komen hier voor een retro pin-upkapsel. Word ik ook zo blij van.”

Madame-X knipsalon ligt in het Arnhemse Spijkerkwartier. Het interieur is van een voormalig postzegelwinkeltje. Onder het glas van de toonbank liggen haarzeepjes, waar ze het haar mee wast. De klanten komen voornamelijk uit de wijk: dertigers, meestal single en vaak kunstenaars.

Mariëlle is zelf ook kunstenaar. Haar belevingskunst gaat over de kwetsbaarheid van het menselijk lichaam. Allemaal autobiografisch, ze is ervaringsdeskundige. “Op mijn 22ste raakte ik besmet met hepatitis B. In een week tijd werd mijn lever opgegeten door het virus en stond ik boven aan de donorlijst. Dankzij een lever uit Duitsland en goede medicijnen, sta ik hier vandaag. Elk jaar, op 13 juli, vier ik het leven. Dit is de dag dat ik mijn lever kreeg. Die datum is voor mij belangrijker dan mijn verjaardag.”


Marielle

Kapster & Kunstenares
 
Van haar naar kunst en terug

Het was 1986 toen ik aan mijn kappersopleiding begon in Breda. Al studerend deed ik fanatiek mee aan kapperswedstrijden, behaalde zowel mijn dames als heren kappersdiploma’s en kon als 19-jarige al aan de slag bij één van de hipste kapsalons in Antwerpen. Ik deed mee aan shows en ging enige tijd later aan de slag als kappersdocente in deze gezellige stad bij onze zuiderburen.

Avontuur
Mijn nieuwsgierigheid en drang naar avontuur zorgden er echter voor dat ik enkele jaren later, met de schaar op zak, ging werken in Spanje en Turkije.
Helaas werd ik daar ernstig ziek en had ik een zelfs een levertransplantatie nodig.
Ondanks de zware herstelperiode, bleef ik niet bij de pakken zitten. Ik ging weer redelijk snel knippen en ging met een andere passie aan de slag: KUNST
Mijn opleiding en creatieve werk aan de Kunstacademie St. Joost in Breda werden na mijn afstuderen bekroond met ‘de Gouden Kei’. Een droom die uitkwam!
 
Mix & Match
Nu ben ik dus kapster én kunstenares. Een perfecte mix. Eerst moeten ideeën matchen voor een optimaal resultaat. Dan knip ik haren alsof ik aan het schilderen of boetseren ben.
Haren moeten vrij en natuurlijk vallen, passend bij je gezicht.
Maar het belangrijkste voor mij is dat jij je prettig voelt in mijn stoel.

Combinatie
Kunst en knippen. Ik kan nu eindelijk mijn twee passies combineren. Dat doe ik vanaf juli 2018 in mijn eigen Madame X - knipsalon in de Driekoningenstraat 37 in Arnhem.

Tot in mijn knipsalonnetje !
Mariëlle / Madame X