Foto: Rien Meijer


De knipsalon met oog voor details.

Madame X is de knipsalon van de kunstenares/kapster Mariëlle Asselbergs in het bruisende Spijkerkwartier van Arnhem.

Een salon met een gemoedelijke en losse sfeer, waar je haren op een ouderwetse manier met een stuk haarzeep gewassen kunnen worden.

De inrichting van de salon is geïnspireerd op ‘The good old days’ met kunst aan de muur van Mariëlle Asselbergs, de kapster zelf.


Mariëlle geeft je persoonlijke aandacht, zorgt voor vakkundig geknipt haar en werkt met natuurlijke en milieuvriendelijke producten.
De kracht van Madame X is vooral ‘Be yourself’.
Maar ook als je van iets anders houdt, wat kunstzinniger misschien, Madame X maakt het allemaal.

Madame X knipsalon stond in het geweldige Spijkerkwartier wijkkrantje en ook in de weekend editie (1 april 2023) van De Trouw.

Bij de kapper
De Trouw, Vivian Keulards

Het interieur van Madame-X lijkt wel een kappersmuseum! 

1 april 2023

 

Het nummer I Say a Little Prayer van Dionne Warwick klinkt door de box van een grote, vintage radio. Omgebouwd door manlief, blijkt later, zodat ze wel haar digitale muzieklijstjes kan afspelen. Kanten gordijnen hangen voor de hoge ramen. De filterkoffie wordt geschonken in kopjes en schoteltjes uit oma’s tijd. In de vitrinekast vind je foto’s van Marlène Dietrich, oude zeepbakjes, föhns en krultangen. Het lijkt wel een kappersmuseum.

“Die krultangen legden ze vroeger op het vuur, net martelwerktuigen, vind je niet?”, wijst Mariëlle Asselbergs (53). “Het meeste kreeg ik van klanten. Ik was altijd al fan van jarenvijftig- en jarenzestigmeubels en -kleding. Het voelt warm, huiselijk en verveelt nooit. Sommige klanten komen hier voor een retro pin-upkapsel. Word ik ook zo blij van.”

Madame-X knipsalon ligt in het Arnhemse Spijkerkwartier. Het interieur is van een voormalig postzegelwinkeltje. Onder het glas van de toonbank liggen haarzeepjes, waar ze het haar mee wast. De klanten komen voornamelijk uit de wijk: dertigers, meestal single en vaak kunstenaars.

Mariëlle is zelf ook kunstenaar. Haar belevingskunst gaat over de kwetsbaarheid van het menselijk lichaam. Allemaal autobiografisch, ze is ervaringsdeskundige. “Op mijn 22ste raakte ik besmet met hepatitis B. In een week tijd werd mijn lever opgegeten door het virus en stond ik boven aan de donorlijst. Dankzij een lever uit Duitsland en goede medicijnen, sta ik hier vandaag. Elk jaar, op 13 juli, vier ik het leven. Dit is de dag dat ik mijn lever kreeg. Die datum is voor mij belangrijker dan mijn verjaardag.”